Mat från Jämtland

Här i Jämtland har vi en ganska rik mattradition. På bilden ser ni tillexempel kams, som kan jämföras med att vara en jämtländsk variant av kroppkaka eller den norrländska palten. Variationen på kams är oändlig, varje jämtländsk husmor har sitt eget recept. Utöver det så finns det en hel del annat. Vi jämtlänningar är stolta över våra råvaror som vi ofta får från naturen. Här i Jämtland finns det en mathantverkare i nästan varje by som tillverkar allt från mjuka tunnbröd och smakrik sylt till bubblande öl. 

Goda getostar

Här i Jämtland har vi även många gårdsmejerier. Det tillverkas en mängd olika ostar, som hårdost och färskost av mjölk från kor, får och getter. Just getost är en specialitet här. Mese och vit getost, eller källarlagrad getost, har gamla anor i regionen. Den källarlagrade getosten tillverkas av opastöriserad mjölk, det ger ostarna olika karaktärer och smaker.

När det gäller den klassiska källarlagrade getosten så har den en yta av naturligt mögel. Ofta äts osten i en stut eller klämma, det vill säga i ett mjukt tunnbröd tillsammans med getmese.

Viltkött

Vi har även en hel del vilt och du bör inte missa att smaka detta om du är här. Det är inte fel att njuta av rökt renkkött eller torkat älgkött. En annan mycket god sak är souvas som är lättrökt ren kött, från renens innanlår. Det är en traditionell samisk produkt och suovas betyder rökt på nordsamiska. 

Många delikatesser från skogen

Att ta tillvara vad skogen ger är även det rätt typiskt för Jämtland. I rätter har vi ofta svamp och bär av olika slag. Av lingon, blåbär och hjortron gör vi ofta saft, sylt och glögg. Sen finns det mathantverkare här som tagit det ett steg längre och tänkt nytt, fast med lokala råvaror. Pröva till exempel lingonketchup och gransirap.

Testa att laga kams

Kamssmeten är gjord på riven potatis och kornmjöl (vissa använder också lite vetemjöl). Inuti fylls dem med feta fläsktärningar och den äts sedan med en stor klick smör, en klick messmör (mese), brunost och sötost. Som sagt så är det inte så lätt att ge recept på "äkta" kams då det finns ett recept för varje stuga. Men här är i alla fall en variant:

Kams med messmörsås

600 g rimmat stekfläsk, i skivor
150 g messmör
2 dl vispgrädde
2 dl mjölk
10 potatisar, råa
3,5 dl kornmjöl
3 dl vetemjöl
1 msk salt
Till servering:
rårörda lingon

Gör så här
Riv potatisen. Blanda den med mjölet till en fast smet. Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en 5-literskastrull. Forma smeten till bollar och lägg ner dem i vattnet, några i taget. Smeten ska räcka till 12 bollar. Koka kamsen i 55 minuter.
Värm en stekpanna och stek det rimmade fläsket knaprigt. Låt skivorna rinna av på hushållspapper. Spar fläskflottet i pannan.
Lägg i messmöret i fläskflottet i stekpannan och blanda noga. Rör ner grädde och mjölk och låt koka upp. Låt puttra 1 minut och häll upp i såskanna. Servera kams, fläsk och sås med rårörda lingon.

5 May 2021